Un pas important pentru digitalizare – din 15 septembrie a intrat în teste programul de E-facturare

Premierul declară că pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este o prioritate zero. Programul E-facturare a intrat teoretic în teste și va fi live din 1 octombrie, urmând ca dezvoltarea sistemului să aibă loc începând cu finalul anului.

 

Beneficiile aduse de sistemul E-facturare sunt enorme mai ales în condițiile actuale ale pandemiei coronavirusului, sistemul fiind cu adevărat prioritar pentru modernizarea administrației publice. Acest sistem presupune posibilitatea facturării electronice între firme, iar în prima etapă, începând de luna aceasta, agenții economici vor putea utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit în relația lor cu instituțiile publice.

 

„Am spus că din această lună intrăm cu proiectul. Înțeleg că avem un demo la care mai umblăm ca să fie apoi prezentat publicului și înțeleg că pașii următori sunt așa: cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producție, dar să fie test, și după aceea să-l avem de la 1 octombrie live”, a spus premierul Florin Cîțu în cadrul unei ședințe de lucru pentru implementarea proiectului.

 

„Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează să fie generalizată în relațiile dintre toți operatorii economici. Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și în relațiile dintre agenții economici va însemna:

 

  •  eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;
  •  creșterea veniturilor colectate la bugetul național”, a declarat premierul Florin Cîțu, în urmă cu o lună.

 

Conform evaluării de anul trecut a lui Florin Cîțu, în calitate de ministru al Finanțelor, implementarea facturii electronice ar putea aduce la bugetul statului în 2021 peste 20 de miliarde de lei.

 

Premierul afirmă că proiectul va ajuta la digitalizarea administrației publice, care nu merge așa cum trebuie: „Este un proiect important, va elimina o mare parte din evaziunea fiscală, nu cred că mai trebuie spus, dar face parte din digitalizarea administrației publice și aici trebuie să recunosc că lucrurile nu merg așa cum trebuie. Anul trecut au fost momente în care am putut să avansăm, dar vedem că ne lovim de tot felul de bariere”, a declarat Florin Cîțu. De asemenea, premierul le-a solicitat participanților la ședință să identifice și apoi să elimine aceste bariere „pentru a face întreaga digitalizare a administrației publice”.

 

Mai mult, premierul a spus că PNRR-ul include importante resurse pentru digitalizarea ANAF, pe care echipele specializate trebuie să se pregătească să le acceseze și să implementeze sistemele propuse.

 

„Pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero. Nu umblăm la taxe, nu vrem să facem nimic pe zona asta, toate celelalte lucruri cred nu sunt atât de prioritare ca digitalizarea. Dacă reușim în această guvernare să digitalizăm 100% modul în care agenții economici, cetățenii lucrează cu administația fiscală rezultatele vor fi aprecierea cetățenilor și reducerea evaziunii fiscale. Am tot spus despre beneficiile e-facturare, acestea sunt două: evaziunea fiscală și ușurința cu care agenții economici lucrează cu statul român. Să eliminăm acea imagine cu dosare și relația să fie mult mai simplă. Deja avem și SAF-T – sistem de audit preliminar făcut la distanță, deci lucrurile se mișcă, e ok, dar trebuie să accelerăm”, a concluzionat Florin Cîțu.

 

Sistemul E-facturare reprezintă un pas important pentru procesul de digitalizare a instituțiilor statului și pentru îmbunătățirea relației cetățenilor cu aceste instituții. E încurajator că România face și ea eforturi pentru a se alinia cu necesitățile actuale, și bineînțeles digitalizarea ANAF va aduce beneficii nu doar agenților economici care vor recupera timp prețios, ci și statului în sine prin reducerea evaziunii fiscale.

Sursă: https://www.facebook.com/watch/?v=1105413529865131